Izložba studenata Fakulteta umetnosti u Nišu biće otvorena u utorak 28. novembra 2017. godine u 20 časova u Koncertno-izložbenom prostoru FU, Knjaževačka 2a. Na izložbi će biti izloženi crteži studenata sa Departmana za Likovne umetnosti i fotografije studenata sa Departmana za primenjene umetnosti. Ulaz je besplatan.

 

Izložba crteža

=KATALOG 2017 2=. indd.indd“Izložba crteža studenata Fakulteta umetnosti u Nišu predstavlјa jednu u nizu kulturnih manifestacija kojima se obeležava dan Fakulteta koji, već petnaest godina, obrazuje mlade i talentovane studente i pruža im aktivnu podršku u prvim profesionalnim koracima i javnim nastupima. Svaki pak njihov nastup ili izložba predstavlјaju uzvratni dar, na opšte zadovolјstvo stručne i šire javnosti.

Za ovu priliku studenti nam prikazuju nešto što je sama esencija likovnog stvaralaštva – crtež. Ako smo saglasni sa stavom Koste Bogdanovića da umetnost danas (i ne samo danas!) nije (isklјučivo) način pravlјenja, nego način mišlјenja, onda je crtež bio, i uvek će biti, najneposredniji i najintimniji zapis u likovnoj umetnosti kojim se, kao pesmom, može izraziti  to stvaralačko mišlјenje. Brzina, jednostavnost i minimalna materijalnost (možemo slobodno reći nematerijalnost) crteža je ono što ga čini uvek savremenim, ili bolјe rečeno, bezvremenim.

Imajući u vidu ovakav neposredan i intiman karakter crteža, kao individualni pristup obrazovanju, uz uvažavanje specifičnosti svakog studenta, nije nikakvo iznenađenje da na ovoj izložbi imamo veoma raznovrsne radove. Nјihov raspon kreće se od brutalnih, nagonskih, preko naglašeno emotivnih i suptilnih do pažlјivo osmišlјenih i tehnički preciznih. Od „pesnice u stomak“ do „fotelјe za odmor“. Oni su rezultat individualnog umetničkog istraživanja i duboko ličnog tumačenja fenomena spolјašnje i unutrašnje stvarnosti. Pažlјivo odabrani, ovi crteži zavređuju da ih posmatramo kao stvarnost po sebi.”

Stevan Kitić

 

Izložba fotografija

 

Ne postoje dobra pravila kojih se drže dobri fotografi, postoje samo dobri fotografi!

Ansel Adams

 

=KATALOG 2017 2=. indd.indd“Fotografija se na Fakultetu umetnosti u Nišu izučava dve godine kao obavezan predmet u okviru studijskog programa Grafički dizajn, na Departmanu za primenjene umetnosti. Plan i program su osmišlјeni da, u prve dve godine, studenti prođu osnove fotografske kompozicije, osnovne tehnike snimanja, svetla; realizujući  radove na teme Kompozicija, Tekstura, Portret, Arhitektura, Pejsaž, Akt, Reportaža, Fotomanipulacija, Eksperiment…  Na trećoj godini studija, nastava iz oblasti fotografije se realizuje u okviru izbornog predmeta, koji bi trebalo da prikaže pun potencijal studenata u ovoj oblasti, uvede ih u svet, kako dizajna, tako i savremenih multimedijalnih tehnika i disciplina.

Takođe, program je prilagođen studentima iz oblasti primenjenih umetnosti, tako da je pristup samoj kompoziciji i poetici fotografije malo drugačiji u odnosu na klasičan pristup fotografiji. Cilј nastave je ovladati i manipulisati fotografijom kao sredstvom koje koristimo u dalјoj primeni na plakatu, ambalaži, koricama knjige…

Za ovu priliku, izloženi su radovi 20 studenata sa svih nivoa studija, realizovanih kroz nekoliko tema sa akcentom na kompoziciju i kompozicione eksperimente. fotografije su nastale na temu Boja, Refleks, Senka, koja se realizuje u okviru zadatka Kompozicija. Posmatrača ne treba da iznenadi činjenica da većina fotografija ima priču na „drugu loptu“, tj. da nije sve onako kako izgleda na prvi pogled. Zaobilaženjem i rušenjem pravila, ispostavlјa se da ista ne postoje, tako da stvaraocima ostaje intuicija, prostor za grešku i trenutak u kom fotografija nastaje.

Milјan Nedelјković