Ponedeljak, 30. Novembar 2015. 19:30h

Koncertno-izložbeni prostor FU, Knjaževačka 2a

 

 

SLIKE

Izložba studenata Departmana za likovne umetnosti

Slike savijanje WEBOva izložba predstavlјa široj publici stvaralaštvo studenata Osnovnih akademskih studija na Departmanu za likovne i Departmanu za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu. Sa Departmana za likovne umetnosti učestvuju: Ana Živadinović, Daniel Jakimovski, Danica Maksimović, Ognjen Milovanović, Božica Milojević, Kristina Milošević, Bogdan Stefanović, Sava Mišić, Lazar Šošević, koji su Osnovne akademske studije završili u klasi red. prof. mr Katarine Đorđević, i Jelena Miljković i Mirela Mišić iz klase van. prof. mr Bratislava Bašića. Izloženim radovima oni potvrđuju sposobnost za samostalan umetnički rad, opažanje i tumačenje vizuelnih fenomena kroz kreativni individualni izraz. Može se reći da su time uspešno zaokružili svoje kontinuirano četvorogodišnje obrazovanje i odškrinuli vrata za dalјa istraživanja, postavlјanje novih pitanja i poniranje u sebe i svet oko sebe.

Cilј ove izložbe jeste da skrene pažnju stručnoj javnosti na prve profesionalne korake ovih mladih lјudi, i da im posluži kao odskočna daska za javne nastupe koji će tek uslediti i na kojima ćemo sa velikim interesovanjem pratiti njihov dalјi razvoj.

 

KALIGRAFIJE

Izložba studenata Departmana za primenjene umetnosti

Kaligrafije savijanje WEBIz dosadašnje studentske zbirke, otvarano je više izložbi kaligrafije koje su svojom postavkom radova izduženih formata skrenule pažnju. Bez obzira da li su to primeri klasičnog rukopisa ili slikarske impresije, kompozicije plene jednostavnošću. Na sada izloženim svetlo–tamnim akvarelskim površinama iskaču kaligrafski potezi ispisani četkom. Slova žive! Nasuprot nadahnuću apstraktnih kompozicija stoje primeri dugih tekstova kontrolisano ispisani, koji prkose novom vremenu. Izbor sadržaja teksta ispisan uncialom, kapitalom ili ćirilicom, pažlјivo se iščitava. Ponese se sa sobom poneka misao. Utisak ostavlјaju tradicionalni rukopisi, utemelјeni u praznini papira, koji postaju svedočanstvo vremena. Na ovoj izložbi, minuciozan i strplјiv studentski rad kao da je isušio mastilo iz pisala. Iako još uvek bez potpunog ličnog izraza, rad studenata Fakulteta umetnosti u Nišu, više od decenije neraskidivo je povezan. Ipak pisalo od trske i pera čuva po neku tajnu. Izlažu: Jelena Mladenović, Ana Branković, Miloš Alekssić, Dejan Ristić, Kosta Vojinović, Nikola Đorđević, Jovana Živković, Miloš Kostov, Aleksa Milošević, Mihajlo Stojanović, Dušan Stojković, Ivana Cvetković.